Skip to content

A TIPOLÓGIA

Az általunk kutatott, és oktatott terület a személyiség típusok felé súlyozódott el. A lényegi üzenet, hogy az ember mikrokozmosz és magában hordja a teljesség lehetőségét. Az Enneagram arra mutat rá, hogy az egyetemes ember tökéletes ideája milyen torzulásokat szokott elszenvedni az egoisztikus én kifejlődésének folyamán. Ezek a torzulások típusos egyensúlyvesztésekhez vezetnek. Úgy kell ezt elképzelnünk, mintha egy középpontból szétáradó energia, amely éltet minket, egy letapogatható utat futna végig az ösztöneink, az érzelmeink, az attitűdünk és tanult viselkedésünkön keresztül a végső felületig, ami világi szerepvállalásunkban manifesztálódik.

A rendszer a belső csatornák működésére koncentrál, éppen ezért érzelmi és ösztönkésztetések olyan sorát tárja fel, amelyek sokszor tudattalanul befolyásolják életünket. Mivel belső természetünkről van szó az Enneagram ismerője képes meglátni mások érzelmi és ösztön motívumait, amelyek végső soron az ember legbensőbb természetének megértéséhez vezetnek.

Tekintve, hogy ösztöneink igen jól elkülöníthetők, az emberi érzelmek skálája sem végtelen és az érzelmek kezelésének, lehetséges alternatívái is ismertek, egy nagyon kifejező, a típusos struktúrákat bemutató rendszerhez jutunk.

Alapvetés az, hogy: 3 lényegi érzelmi energia hat át minket:
INDULAT, KAPCSOLÓDÁSI VÁGY, FÉLELEM
ezek közül az egyik domináns, fajsúlyosabb, mint a másik kettő.

3 attitűddel állhatunk hozzá érzelmeinkhez:
BEFELÉ FORDULÁS, KIFELÉ FORDULÁS, LEPLEZÉS/TAGADÁS.

Ez 9 alapesetet eredményez. Mind a 9 karakternek lehet három altípusa, attól függően, hogy melyik alapösztön
LÉTFENNTARTÓ, SZEXUÁLIS, SZOCIÁLIS
erősebb az egyénben. Ezután a személyiség és annak fejlettségi, érettségi foka színezi a képet.

Fontos! Ez nem azt jelenti, hogy 9 vagy 27 féle ember van, hanem azt, hogy van 9 jól elkülöníthető érzelmi hozzáállás, értékrend, életstratégia, ami emberi alaptermészeteket határoz meg.

A fentiekből kiindulva elmondhatjuk, hogy az Enneagram tanulmányok olyan ismeretet biztosítanak, amit éppúgy használhatunk a másokkal való együttműködésben, mint az önismeretben, vagy a személyiségfejlődés útján tett erőfeszítéseinkben.

Az Enneagram megosztja az embereket, vannak, akik valamiféle varázseszközt látnak benne, melynek segítségével az emberi viszonylatokban óriási előnyre lehet szert tenni. Mások azt mondják, hogy az embereket nem lehet kategorizálni, és az egész dolog egy humbug. Kategorizálni tényleg komoly hiba lenne, hiszen minden ember egyszeri és megismételhetetlen remekmű. S mint ilyen könnyen belátja, hogy ha megérti valaminek a lényegét és működését, már csak a szándékaitól függ, hogy hiábavalóságokra fecsérli, vagy jobbításra használja tehetségét.

Tovább>>