Skip to content

FELHASZNÁLÁS

Manapság az Enneagram felhasználásának sok területéről lehet hallani. A rendszert akár a pszichológiában akár a managementben, a pályaalkalmasságban, a gyermeknevelésben, a párkapcsolatokban, vagy éppen az értékesítési kommunikációban is sikerrel alkalmazzák. A szellemi törekvők pedig komoly segítségre találnak tanításának kutatása során.

Hogyan használható ez a rejtélyes rendszer?

A válasznak két szintje létezik: az Enneagram felfogható egy statikus személyiség tipológiaként, ami az egyének érzelmi természetének kötött vonásait mutatja be. Pl. egy ember legfőbb motivációja mondjuk a biztonság megszerzésére irányul, így törekvéseit ez a késztetés hatja át. Hogy azonban kinek mi a biztonság, már nagyon eltérő lehet. Van, aki az anyagi javak felhalmozásától reméli a biztonságot, más szövetségi rendszereket épít ki társaival, a harmadik mindent megkérdőjelez, és nem adja magát oda semmilyen ügynek csak magában „hisz”. Számtalan viselkedési séma lehetséges, de az egyén belső érzelmi drive-ja mégiscsak ugyanazon érték köré szerveződött, nevezetesen, hogy az életet nem elég biztonságos. Ha sikerül ezt megértenünk és meglátnunk másokon, nyilvánvalóvá válik, hogy milyen hiábavaló lenne egy ilyen embertől önfeledt, relaxált életérzést várnunk hosszabb időn keresztül.

Van azonban egy másik vetülete is ennek a rendszernek. Az emberek, akárcsak a világ változnak. Sokszor tudatosan, néha önkéntelenül alakul át egy-egy rétege személyiségstruktúránknak. Gondoljunk csak arra, ahogy idősödünk, és érettebbé válunk. A bölcs emberben tapasztalatok összegződnek és egyszer csak másként kezd megoldani dolgokat, mint annak előtte. A változásoknak, a fejlődésnek is meg van a maga dinamikája és az Enneagram képes feltárni előttünk e folyamatok lépéseit is. Meglepően pontos képet kaphatunk az egyes karakterek, problémakezelési megoldásairól, éppúgy, mint a boldogság, vagy a stressz pillanatainak emocionális ciklusairól is. A rendszer könyörtelen tükröt képes felmutatni tanulási sajátosságainkról. Célzottan mutat rá azokra a pontokra, ahol rendre megakadunk. Az Enneagram képes tehát megtanítani a változásra is. Megmutatja, hogy egy-egy fázisból a dolgok miként lépnek tovább egy újabb lépcsőfokra milyen is a világ a ciklusok szemszögéből nézve legyen szó akár az emberi viselkedés folyamatáról, akár a személy, vagy a társadalom fejlődéséről.

Tovább>>