Skip to content

TUDÁSKINCS

Az Enneagram jele egy olyan szimbólum, amely a létezés minden strukturális szintjére igaz törvényeket jeleníti meg. Vannak, akik azt tanítják, hogy ez a szimbólum isten arca. Sok igazság van abban, hogy az általunk ismert világ lényegi törvényei és folyamatai leképződnek ebben az ábrában.

Az Enneagramot teljesen megismerni, tudását egységben birtokolni olyan ismeretet jelent, amit csak kevesen bírnak el. Könnyű ezt belátni annak tudatában, hogy az Enneagram a létezés természetét igyekszik feltárni. Épp olyan ez, mint a ji-csing, a kabbala, az asztrológia, vagy éppen a tabula smaragdína. Őseink megfigyelték a világot, átfogó ismereteket gyűjtöttek az anyagi struktúrák mibenlététől a szellemi régiókig. A világvonalaik által határolt valóságot megpróbálták összefüggő és tömör alapvetésekbe foglalni az egyik eredmény maga az enneagram rendszere.

Éppen ezért a rendszer egyidejűleg ölt formát egy:

  • filozófiában
  • szimbólumban
  • karakter tipológiában
  • törekvőknek szánt tanításban
  • matematikai és strukturális alapvetésben
  • aritmológiai és cikluselméleti rendszerben

hihetetlen sűrűségben összesítve magában mindazt az igazságot, ami hajdan és ma is mindnyájunkat körülvesz.

Ezen a ponton elérkezünk egy tisztázandó kérdéshez; hogy mennyiben szimbólum, tipológia vagy filozófiai iskola az Enneagram. Úgy tűnik, hogy ebből a kultúrkincsből leginkább a karakter tipológia rész hozzáférhető napjainkban, de maga a rendszer egy komplex metafizika, amelynek része az emberek sajátosságait feltáró személyiség tipológia.

Tovább>>